23. 2. 2013

Cobweb anténa

Po výborné zkušenosti s anténou Hexbeam jsem zkusil postavit ještě všesměrovou anténu Cobweb (pavoučí síť), kterou též na svých stránkách popisuje Steve G3TXQ (http://www.karinya.net/g3txq/cobweb/)

Jako střed jsem použil kus 5mm AL plechu a kus TV antény jako držák na stožár. Laminátové pruty jsou tyčky k rajčatům ze železářství u Rouska (á 20,-Kč). Jejich délku bylo ale třeba trochu prodloužit, tak jsem ke středové desce přidělal AL hranoly 16x16mm podélně odvrtané na soustruhu a do nich teprv pruty zasunul.
Pro Balun 4:1 jsem musel koupit feritové Amidony FT140-61 na eBay (cca 350,-Kč 2Ks) protože jsem je v Čechách nesehnal.
Po napnutí vodičů se pruty trochu moc prohýbaly, tak jsem je ještě do poloviny podepřel "paralelními" kousky prutů (staženo stahovací plastovou páskou + vulkanizačkou) Na fotce která bohužel není moc kvalitní je to vidno jako zesílení od středu do cca 1/2 prutu.
Anténa šla krásně vyladit na všech pěti pásmech (14,18,21,24,28). Analyzer ukazoval vždy pod 1:1,2 nebo do 1:1,5 na okrajích pásem. PSV metr u rádia (cca 20m koaxu) už ukazuje 1:1.
Anténu jsem porovnával s vedle postaveným GAP Titanem. Na poslech se antény zdály být srovnatelné, na vysílání jsem lepší reporty dostával na Titana. Je třeba ale zmínit, že Cobweb anténa byla jen cca 3m nad zemí.
Cobweb anténa je prostorově velmi nenáročná a solidně fungující vícepásmová anténa. Pochopitelně nelze jí srovnávat se směrovkou, ale pro portable použití, nebo pro omezený prostor jí mohu vřele doporučit.