31. 7. 2013

9A/OK1CSS

Druhý týden dovolené jsme se přesunuli do Chorvatska. A když k moři, tak kam jinam než na ostrov!

9A/OK1CSS   QTH: Baška  ostrov Krk   EU-136

16,5m LW natažen z balkónu na plot

Uprostřed pile-upu

S5/OK1CSS/P

Letošní dovolenou jsme se rozhodli rozdělit na dvě části. První týden jsme strávili v Julských Alpách ve Slovinsku. 

S5/OK1CSS/P   QTH: Penzion Resje, Nemški Rovt, nr. Bohinjska Bistrica


12,5m vertikal vedle penzionu
 
Poblíž střediska "Vögel"

Bledské jezero

Soutěska "Vintgar"
Penzion Resje se ukázal jako výborná volba. Paní majitelka výnorně vaří a je velmi milá. 12,5m vertikál před penzionem nebyl žádný problém. Vertikál měl 6 radiálů, laděno "remote" tunerem MFJ u paty antény.

25. 7. 2013

KV vertikál 12m a "Ltuner"

Pořídil jsem teleskopický prut 12,5m od DX Wire s plánem na vícepásmovou, portejblovou, vertikální anténu. Nejprve jsem zkoušel drát volně namotaný na prut ladit tunerem přes UNUN jako u antény Rybakov 806. Bohužel očekávaný výsledek se nedostavil. Impedance antény u paty pohybovala v hodnotách několika ohmů a ani "všemocný" T-článek anténu zkrotit nedokázal.
Zkracovat zářič se mi nechtělo, tak mi začala v hlavě vrtat myšlenka vzdáleného "ručního" tuneru, který by nahradil unun. Zapátral jsem po internetu a nalezl článek "LW antény a L články v praxi" který byl publikován Ra 5/2005.
V "šuplíkových" zásobách jsem našel kondenzátor z RMky a proměnnou indukčnost pocházející z tuneru Vectronic. Protože proměnná indukčnost je konstrukčně řešena s uzemněným jezdcem (a hřídelí) a nechtělo se mi hřídel izolovat, rozhodl jsem se pro toto uspořádání.
V GM Electronic jsem koupil elektroinstalační krabici a komponenty do ní vestavěl.

"Klapací" ferity vyplňují volné místo v krabici a omezují plášťové proudy koaxiálním kabelem. Páčkové přepínače slouží k připínání dodatečné pevné kapacity 300pF a k přepínání konfigurace C-L / L-C.
V praxi se ale ukázalo, že ani přídavný kondenzátor, ani jiná konfigurace není třeba.
Ke spodní křídlové matici připojuji 6 radiálů délky 4,5m. V této "portejblové" konfiguraci je to kompromis vzhledem na obtížnost stavby a nároky na prostor.

 Funkčnost antény spolu s "remote-manuál-Ltunerem" byla hned ověřena na chalupě v Jižních Čechách.

Pomocí Ltuneru lze anténu doladit na všech pásmech od 80do 10m. S úspěchem Ltuner používám i na ladění LW antén jiných délek.

24. 7. 2013

23. 7. 2013

Terminál pro zemní radiály k vertikálu

Jako příslušenství k 12m laminátovému stožáru od DX-Wire, který jsem pořídil na burze v Německém Neumarktu jsem z kusu 2mm AL plechu vyrobil tento "terminál" pro radiály.
Objímka na plastové potrubí se připevní u paty prutu. Pod křídlové matky pak přijde 32 radiálů délky 4,2m.
Pokud se přímo do červené zdířky zasune banánek drátu zářiče a koax připojí přímo na PL konektor funguje to jako jednopásmový 40m vertikál. Pokud se jen připojí žlutozelený vodič k externímu tuneru, pak to funguje jen jako zemní síť pro vícepásmový vertikál.
Zajímavý článek o počtu radiál a jejich délce je publikován v 21th.ARRL AntennaBooku.