11. 11. 2011

CQ WW DX SSB Contest

Opět díky vřelosti Martina OK1FZM a jeho rodiny jsem se mohl zůčastnit CQ WW DX contestu z jeho chalupy v jižních čechách.Hned jsem v závodu odzkoušel mou novou "contest call" OK1C

Jel jsem kategorii SOAB High Power NON-ASSISTED. Rádio Kenwood TS-570D, PA Loudenboomer 500W a 3el Yagi ve 20m při cca 650 metrech nadmořské výšky.

Výsledek snažení je 640 QSO a 370164 bodů.

Určitě to není maximální možný výdledek který závod nabízel, ale můj osobní cíl překonat 600 QSO jsem splnil. Už se těším na WPX Contest.... Teď jen otázka, jak nastavit nový osobní cíl :-)

Jen pro zajímavost, takhle vypadá CQ WW contest na obrazovce PMSDR.

PMSDR

V Radioamatérovi jsem již dříve zahlédl inzerci na PMSDR od Martina IW3AUT a toto SDR rádio mě zaujalo. V červnu ve Friedrichshafenu jsem navštívil stánek, kde osobně IW3AUT toto softwarové rádio prezentoval a prodával. Měl jsem velké dilema, jestli si ho koupit či ne. Nakonec Martin OK1FZM který byl ve Fridrichu se mnou řekl "Jestli si chceš hrát, tak si to kup..." A já si hrát chtěl, tak jsem si to koupil.. :-)

PMSDR se prodává jako základní deska přijímače a dají se přikupovat další doplňky. Hliníková krabička - stříbrné a černé provedení, modul displeje, switchboard, downconvertor a další.
Já jsem přikoupil černou krabičku, modul displeje (je to hezčí) a switchboard. Modul switchboard rozšíří PMSDR tak, že se k němu kromě antény dá do druhého BNC konektoru připojit i normální transceiver a po propojení s ovládáním klíčování prohánět VF výkon do společné antény a používat PMSDR jako druhý přijímač rádia.

Na deskách jsou osazeny veškeré SMD součástky a zbývá dodat jen pár klasických součástek a konektory.Doosazení je otázkou asi jedné hodiny.. Práce není složitá a není jí moc, ale trafopáječkou bych se do toho přeci jen raději nepouštěl.
Po sestavení a připojení USB jsem se nejdřív trochu vylekal, protože displej jen modře svítil a neukazoval žádná písmenka, ale pak jsem přišel nato, že je jen nutno "zakroutit" správným trimrem na desce a nastavit kontrast znaků..... No a je to... o dalším testování a peripetiích až v dalším příspěvku :-)