30. 7. 2007

Veselý Vrch u Mokrska

Dnes jsem jel okolo rozhledny Veselý Vrch u Mokrska. Již jsem na této rozhledně byl dříve, ale nedalo mi to a navštívil jsem ji znovu. Bohužel jsem sebou neměl rádio, takže to bude bez bodů do nového diplomu...tak alespoň pár fotek :)



Zde je panoráma rozhledu:


Více info naleznete zde:
http://www.rozhlednyunas.cz/rozhledny/vesely-vrch-u-mokrska/

28. 7. 2007

NQ4I/AM

28.7.2007 17:29 14.165 zajímavé spojení se stanicí NQ4I/AM vysílajícího z letadla Gulfstream 450.


Po spojení jsem ještě nahrál kousek audio záznamu.. 166k Mp3 si můžete přehrát/stáhnout zde:

http://www.ok1css.net/nq4i.mp3


Další info na: http://www.nq4i.com/

OK1CSS/p

Tak užívám dovolenou....Dovolenou trávím s přítelkyní u jejich rodičů a trochu si hraju s rádiama. :-) V podstatě jsem sem přestěhoval kompletní hamshack..





Mám tu Kenwooda TS-570D a IC-706MKIIG kvůli 6m. Dále pak koncový stupeň 5OOW OUT.
Antény - Titana na plotu, G5RV, FD4 a dipól na 6m.

26. 7. 2007

Betonujeme stožár pro Titana

Jelikož se Titan osvědčil, tak betonujeme stožárek, kam bude Titan přemístěn.



Děkuji tímto mému (pravděpodobně) nastávajícímu tchánovi za jeho toleranci k mým radioamatérským aktivitám.. :-)






Titan

V loni na podzim jsem z druhé ruky koupil anténu GAP Titan. Než vymyslím nějaké stálé umístění, rozhodl jsem se, že ho zkusím postavit "nanečisto" jestli vůbec funguje..
Titan bude prozatímně bydlet na plotu..

20. 7. 2007

Polní den 2007

Několik obrázků z Polního dne radioklubu OK1KFX naleznete zde:

http://www.ok1css.net/foto/pd2007/index.htm


Loudenboomer

Vloni v březnu jsem pořídil torzo KV linearu od firmy RadioIndustries Loudenboomer MARK IIA
Lineár byl v zoufalém stavu, takže jsem se rozhodl pro kompletní přestavbu. Na fotky z této přestavby se můžete mrknout zde:


Teď už je zas PA v plné kondici a s jeho pěti sty watty jsem velmi spokojen :)

19. 7. 2007

Tunery MFJ

TUNER MFJ-971
Tak dlouho jsem sháněl po burzách a v obchodech vhodné kondenzátory, cívky, přepínače a krabičky, až sem si ho nakonec koupil od firmy MFJ...když jsem za něj platil nekřesťanské peníze, srdce mi krvácelo. Cena rozhodně neodpovídá kupovanému výrobku, když se mi ale podaří na peníze zapomenout, musím konstatovat, že je to docela povedená krabička. Krom toho, nekoupit si ho, tak mam dodnes jen plný šuplík součástek a tuner žádný. Výhodou je vestavěný dvourafikový PSV metr a malé rozměry.



Koncepce T-článku je povedená, většinu "normálních" antén se mi podařilo doladit bez problémů. Důležité však je mít tuner vždy řádně uzemněn, k čemuž slouží křídlová matka na zadním panelu. Tuner je opatřen symetrizačním členem, takže lze přizpůsobovat i antény napájené žebříčkem, nebo dvoulinkou. Na zadním panelu je i přepínač citlivosti PSV metru, takže lze přepínat mezi rozsahem do 6W, do 30W a do 300W. Zde je tedy myšleno i na QRPisty. Při přivedení napětí do zadní zdířky je měřák pěkně podsvícen. Mechanické provedení je odpovídající firmě MFJ - takže "nic moc" Obzvláště se mi nelíbí uchycení ladicího kondenzátoru pouze v jednom ložisku, ložisko je samozřejmě třecí. Doporučuji tedy přední knoflíky chránit před hrubším zacházením, nebo před nárazem. Další bolístkou je absence bypasu, jestliže tuner nepotřebujete nezbude než šroubovat konektory.. škoda, že se v našich krajinách zatím nedaří sehnat otočné kondenzátory podobné těm co používá MFJ dimenzovaná zhruba do 200W, pak bych asi volil cestu vlastní konstrukce.

16. 7. 2007

Dipól na 50MHz

Udělal jsem si dipól na pásmo 6m. Není to zrovna převratná novinka co se antén týče, ale možná to poslouží jako malá inspirace :-) Po zastřižení do rezonance má dipól celkovou délku 262cm (měřeno od konce do konce) PSV je 1:1.





10. 7. 2007

Nové QSLe

Tak mám konečně nové QSL lístky!



Dostal jsem na obrázek jak kladné, tak záporné reakce, tak v poměru 50 na 50 :-)
Mě se ale líbí a mám z nich radost. A jak se líbí Vám?

1. 7. 2007

PC interface pro TS-570D


Potřeboval jsem ovládat transceiver Kenwood TS-570D pomocí počítače, abych mohl plně využívat funkcí různých PC staničních deníků a různých programů pro správu pamětí. TS-570ka je sice od výroby obdařena přímo konektorem RS232, takže stačí TRX s PC propojit vhodným sériovým kabelem a hotovo, ale toto řešení mi nevyhovovalo z důvodu brumu, který vznikal při propojení země PC a TRX. Bohužel se mi nikde nepodařilo najít vhodné zapojení s optočleny přímo určené pro TS-570, pustil jsem se tedy do vývoje "na vlastní pěst"

Zapojení vychází ze zapojení otištěném v 98/4 str.22 ale vzhledem k některým specifikum bylo třeba zapojení upravit.

1.) TS-570ka používá logické úrovně RS-232 nelze tedy použít zapojení pro "Kenwood" inzerované v . (úrovně TTL) Je třeba použít upravené zapojení v označené "interface PC - TNC"

2.) V je zapojení uvedeno pro konektor CANON 25, já jsem použil CANON 9 - bylo nutno změnit číslování konektorů

3.) Bylo nutno dodělat externí napájení interfejsu z důvodu, že TS-570ka nemá na výstupech RTS a CTS stálou přítomnost napětí a nelze tedy tyto signály usměrnit a použít na napájení optočlenů.

4.) Přidání LED diod pro lepší informaci o stavu interfejsu.

Zde je ke stažení upravené schema

Napájení je "vytaženo" z konektoru "AT" na zadní stěně transceiveru - výhodou je automatické zapnutí interfejsu spolu s TRX.

Propojovací kabel mezi TRX a interfejsem je křížený (tzv. nullmodem) Jest to pro zachování kompatibility - pokud interfejs vyřadíte, lze tento kabel přímo "zapíchnout" do PC. Kabel mezi interfejsem a PC je přímý.

Zde je výsledek: